PHP Nedir? Ne İşe Yarar? Nerelerde Kullanılır?
PHP, günlük hayatta duyduğumuz ve merak ettiğimiz bir kavramdır. Günümüz dünyasında php nedir? Konusunda araştırmalar yapabilirsiniz. Yaygın olarak bilinen ve kullanılan programlama dilidir. Tam açıldığında “Personal Home Page” şeklinde geçer. Türkçe’ye çeviri yapıldığında “Kişisel Ana Sayfa” şeklinde karşılaşabiliriz. PHP, web siteleri için kullanılan dinamik yazılımlardır.
PHP Nedir?
PHP, kısaca web tabanlı programlama dilidir. Mozilla, Google Chrome, Opera ve İnternet Explorer gibi arama motorlarının programlama dilinde kullanılır. Sosyal platformlar ve online oyun sitelerinin programlanması için tercih edilen bir dildir. PHP’nin kullanıcılara sağladığı önemli avantajları da es geçemeyiz. Avantajları göz önüne alarak yazılım programında kullanmayı tercih edebilirsiniz.
PHP Ne İşe Yarar?
PHP ne işe yarar diye baktığımız zaman Back-end yani arka plandır. Sitenin görselliği açısından PHP önemli değildir. Asıl görevi arka planda yer alan işlemleri ve olayları kontrol etmek, sonuçları üretmektir.
PHP ile web sitesi, blog, sosyal medya platformu, e-ticaret ve arama motoru gibi tasarımlar yapabilirsiniz. PHP kullanılarak Instagram, Twitter, Facebook, WordPress, Bloglar ve Google yapılmıştır. PHP öğrenebilirsiniz bunun için basit adres defteri yaparaktan başlayabilir ve eğitim alabilirsiniz. Zamanla bu işte uzmanlaşabilir ve PHP developer olabilirsiniz.
PHP Nerelerde Kullanılır?
PHP’yi web tasarımından programlama sürecine kadar kullanılır. PHP esnek programlama dili olduğu için pek çok yerde kullanılabilir. Google Chrome, Firefox ve Mozilla başta olmak üzere arama motorlarından geliştirilmesinde kullanılır. E-ticaret siteleri ve kişisel blogların oluşturulmasında PHP sistemine başvurulur. Web sitelerinin geliştirilmesine yardımcı olur. WordPress tabanına sahip web sayfaları kodlanabilir.
PHP’nin Avantajları Nelerdir?
PHP’nin sağladığı avantajlar uzun uzadıya sıralanabilir. Programlama dili olduğu için avantajlarından faydalanabilirsiniz.
PHP’nin sağladığı avantajlar şu şekildedir;
- PHP sistemi ücretsizdir, belli bir ücret ödemeniz istenmez.
- PHP mysql, oracle ve mssql gibi veritabanları ile çalışır.
- Açık kaynak kodlu olduğundan kaynağına bakabilirsiniz. Gerekli tecrübeye sahipseniz gelişimine destek verebilirsiniz.
- PHP, Linux tabanlıdır. Sanal sunucular ile beraber pek çok işletim sisteminde de sorunsuz bir şekilde çalışır.
- Kolay kod dizilimine sahip olduğu için hızlı ve pratik bir biçimde öğrenilebilir. Daha önce hiç bilmeyen bir kişi bile hızlı şekilde öğrenme imkanı yakalayabilir.
- PHP’de hiçbir kaynak sorunu çekilmez. Arama motorlarında çeşitli bilgiler vardır.
- PHP hızlıdır. Bu sebeple çalışma motoru kodları hızlı bir şekilde anlar. Ona göre bir çıktı oluşturur.
- Notpad yardımı ile kod yazılabilir. Hiçbir derlemeye ihtiyaç duymazsınız.
- PHP’nin Framework adı altındaki yardımcıları işinizi kolaylaştırır.
- Hosting ve FTP programı ile çok kolay yayınlanabilir.
- PHP’de birçok yardımcı öğe vardır. Bunlar ile excele belge aktarma, pdf dosyası veya excel dosyası oluşturma gibi işlemleri hızlıca yapabilirsiniz.
PHP Nasıl Kullanılır?
PHP, kendi yorumlayıcısı ile beraber kullanılır. Yorumlayıcı bazı etiketleri kullanarak PHP kodlarını yorumlar, ardından Html çıktısı üretir. Kullanıcıya Html çıktısını da gösterir. PHP yazmak için ilk baş bilgisayarınıza localhost modüllerini yüklemeniz gerekebilir.
Bu modülleri içinde bulunduran bazı hazır programlarda vardır. Mesela Xampp Server olan programı kullanabilirsiniz. PHP kodlarını hızlı, düzenli ve kolay bir şekilde yazmak için bazı editör programlarından faydalanabilirsiniz.
Notepad++, Eclipse, Sublime Text ve NetBeans bu bazı programlar arasındadır. Notepad++ oldukça kullanışlı ve iyi bir editördür. Editörün genişçe bir eklenti havuzu da mevcuttur. Sublime Text, PHP yazan programcıların kullandığı bir editördür. Eclipse ve NetBeans içerisinde çok fazla modülü barındırır. Bu sebeple başlangıç seviyesi için karmaşıktır.
- Harika
- Süper
- Üzücü
- Kızdırıcı
- Gereksiz
- Düşündürücü
Yazar Hakkında
Benzer Yazılar
Ücretsiz İş Takip Uygulaması (Web Tabanlı)
Uygulama Bootstrap altyapısını kullanarak geliştirilmiş responsive bir uygulamadır. Uygulamanın Amacı ve İşlevi Kısacası Şöyle; Günlük, Haftalık, Aylık fark etmez, yapacağınız işleri veya görevleri önem derecesine göre kaydederek, Yapıldı mı ?
Instagram Profil Resmi Büyük Görme Scripti
Merhaba , biliyoruz ki çoğu insan merakından bu aramayı bir kez bile olsa yapmıştır. Ya eski sevdiği kişi için , ya hoşlandığı kişi yada merak ettiği kişiler için. İnstagram Profil
Hydrogen Ücretsiz PHP Galeri Scripti
MYSQL kullanılarak kendisini geliştirmek adına bir yazılımcımız tarafından hazırlanan basit bir PHP galeri scripti. Tasarımı FREE-CSS’den sağlamış. Elinden geldiğince kullanışlı olması için çaba gösteren yazılımcımız, bilgilerim kısıtlı olduğu için sonuç
0 Yorum
Henüz Yorum Yapılmamış
İlk Yorumu yazmak için Hemen Tıklayın !