10 Yeni Nesil Stratejik Teknoloji Trendi
İş dünyasının teknoloji yönetimine yönelmesi 10 yeni nesil stratejik teknoloji trendi araştırmalarına neden olmuştur. Teknolojik yeniliklerin firmalara entegre edilebilir olması ve işletmelerin bu sayede büyüme elde etmesi trendleri takip etmeleri gerekliliğini ortaya çıkarır. Bu nedenle dijital dönüşüme hazırlanan her firmanın gerekli araştırmaları yaparak trend uygulamaları başlaması gerekir.
Firmaların yararlanabilecekleri 10 yeni nesil stratejik teknoloji trendleri şunlardır;
- Bulut teknolojisi
- Süper uygulama
- Al Trism
- Platform mühendisliği
- Sürdürülebilir teknoloji
- Yapay zeka mühendislik uygulaması
- Kablosuz teknoloji uygulaması
- Makine müşteriler
- Dijital bağışıklık yatırımı
- Ctem
Bu teknolojilerin firmalar tarafından 2024 yılında ve ilerleyen tarihte kullanımında yoğunluk yaşanacağını söylemek mümkündür. Bu trendlerin takip edilmesi sayesinde dijital dünyaya uyumlu firmaların sayısının artması ve ileriye dönük dijital dönüşümün tamamlanması sağlanır.
Bulut Teknolojisi
Veri kullanımı, veri transferi ve depolama üzerinde kolaylık sağlayan bulut teknolojisinin önümüzdeki yıllarda gelişim göstermesi bekleniyor. Bu gelişimin ise kurumlara özel uygulamalar bazında olacağı düşünülüyor. Bulut teknolojinin özelleştirilme özelliği sayesinde tüm kurumlara entegre edilmesi bekleniyor. Bu sayede kurumların veya işletmelerin girişimlerinin artması sağlanacak.
Bulut sistemlerinin endüstriyel alanda ve kurumlarda kullanım oranının ise 2027 yılına kadar artış göstermesi bekleniyor. Teknolojinin 3 yıl sonundaki kullanım oranı ise %50 olarak ifade ediliyor.
Süper Uygulama
Yapılan araştırmalar stratejik trendler arasında süper uygulamaların önemli yer tutacağını gösteriyor. Bu uygulamaların hem bireyler tarafından hem de işletmeler tarafından kullanılacağı görülüyor. Ayrıca uygulamaların iş verimliliğine olumlu yönde katkı sağlaması bekleniyor.
Süper uygulamaların dünya genelinde kullanım oranının ise ortalama 3 yıl sonrasında nüfusun %50’sini kapsaması bekleniyor.
AL TRISM
Stratejik teknoloji trendlerinin üçüncüsü olarak AL TRISM gösterilebiliyor. AL TRISM iş dünyasındaki yapay zeka kapsamlı çalışmaların güvenlik ve risk yönetimi uygulamalarıyla yapılmasını ifade eden sisteme verilen isim oluyor.
Yapay zeka üzerine yapılan çalışmaların olumlu sonuçlanması ve kabul edilmesi için bu sistemin kullanılması gerekiyor. Önümüzdeki 2 yıl içerisinde ise kurumların büyük bir bölümünün bu sistemden yararlanması bekleniyor.
Platform Mühendisliği
İşletmelerin geliştirilen tüm platformları aynı verimlilikte kullanması mümkün olmuyor. Bu nedenle kabul edilen platformların işletmelere özel olarak hazırlanmış olması gerekiyor. Bu aşamada da platform mühendisliği devreye giriyor.
Platform mühendisliği çalışmaları sayesinde işletmelerin ihtiyaçları göz önüne alınıyor. Veriler, ihtiyaçlar ve hedefler belirlendikten sonra platformun işletmeye göre özelleştirilmesi sağlanıyor. Böylelikle işletmenin ilgili platformlu verimli şekilde kullanması sağlıyor. Yapılan araştırmalar ise platform mühendisliğinin işletmeler tarafından tercih edilme oranının %80’i bulacağını gösteriyor.
Sürdürülebilir Teknoloji
Teknoloji alanında yapılacak çalışmaların çevreye zarar vermeyecek şekilde ve sürekli hale gelmesi için yapılan çalışmalar sürdürülebilir teknoloji olarak anılıyor. Yapılan çalışmalarda enerjinin verimli kullanılması ve sürdürülebilir enerjiden yararlanılması gerekiyor. Bunu sağlamak içinse işletmeler adına çalışmadan önce gerekli araştırmaların yapılması gerekiyor.
İşletmelerin sürdürülebilir teknolojiden yararlanması çalışmalarda çevreye daha az oranda zarar verilmesini sağlıyor. Bu teknolojinin kullanılmasının etkisiyle rekabet ortamında ileriye geçmek mümkün oluyor. Bu teknolojinin işletmeler tarafından tercih edilme sıklığının ise 1 yıl içerisinde %50’yi bulması bekleniyor.
Yapay Zeka Mühendislik Uygulaması
Geçmişte olduğu gibi ilerleyen dönemlerde de işletmeler tarafından yapay zekadan yararlanmanın devam etmesi bekleniyor. Ancak yapay zekanın mühendislik uygulamalarıyla geliştirilmesi ve daha hızlı şekilde kullanıma başlaması bekleniyor.
Yapay zekanın mühendislik uygulamaları ile entegre şekilde kullanılabileceği ve çözümlerin daha kurumsal bazda gerçekleşeceği düşünülüyor. Bu uygulamalara gösterilecek talebin ise önümüzdeki yılda %25 olması bekleniyor.
Kablosuz Teknoloji Uygulaması
Kablolu teknolojilerin kurulum ve onarım maliyetinin yükselmesi ile mobil aygıt kullanımın artması işletmelerin kablosuz teknolojiye yönelmesini sağlıyor. Bu teknolojiler sayesinde işletmeler daha az sermaye ayırarak teknolojiyi kullanmaya başlayabiliyor. Ayrıca birden fazla uygulamayı entegre ederek kolaylıkla kullanabiliyorlar.
Kablosuz teknolojilerin kullanılması işletmelerin ağ ve iletişim ihtiyaçlarını yeni nesil teknolojiyle karşılamasını sağlıyor. Bu yöntemin kullanım oranının ise 1 yıl içerisinde %50 oranında görüleceği tahmin ediliyor.
Makine Müşteriler
Teknoloji dünyasında görülebilecek stratejik trendler arasında makine müşteriler önemli yer tutuyor. İşletmelerin sunmayı planladıkları hizmetin müşteriler tarafından kabul edilip edilmeyeceğini öğrenmeleri gerekiyor.
Bunun için makine müşteriler kullanılıyor. Müşteriymiş gibi davranan cihazları ifade eden makine müşteriler işletmelerin hedefledikleri müşterilerin mal satın alma veya hizmetten yararlanma deneyimlerini öğrenmelerini sağlıyor.
Makine müşteriler aynı zamanda IoT cihazlar ismiyle de duyuluyor. Bu cihazların kullanım sayısının ise 2028 yılına ulaşıldığında 15 milyarı aşması bekleniyor.
Dijital Bağışıklık Yatırımı
İşletmelerin siber saldırıları engellemek ve dijital sistemleri verimli kullanmak için dijital bağışıklık yatırımı yapmaları gerekiyor. Yapılan yatırım sayesinde tehditlerin daha kolay algılanması ve önlemlerin kalıcı şekilde alınması sağlanıyor.
Dijital bağışıklık sisteminin oluşmasında pek çok çalışmanın yapılması gerekiyor. Bu çalışmalar arasında yazılım güncellemeleri yapmak, güvenlik kontrolü yapmak, sızma testi yapmak ve saldırılara müdahale stratejileri geliştirmek oluyor. İşletmelerin saldırı sorunlarını sık sık yaşamamak için bu sistemi tercih etmesi gerekiyor.
CTEM
Stratejik teknoloji trendlerinin sonuncusu CTEM oluyor. CTEM işletmelerin karşılaşma ihtimalleri bulunan tehditlere karşın sürekli önlem almasını kapsayan teknolojiye verilen isim oluyor. Bu teknolojinin uygulanması için kapsam belirleme, keşif, önceliklendirme, doğrulama ve mobilizasyon aşamalarından yararlanılıyor.
CTEM teknolojisi sayesinde karşılaşılabilecek siber saldırıların önceden tespit edilmesi ve saldırının gerçekleşmesinden önce bertaraf edilmesi sağlanıyor. CTEM kullanım oranının ise 2025 yılında ortalama %25 oranını görmesi bekleniyor.
- Harika
- Süper
- Üzücü
- Kızdırıcı
- Gereksiz
- Düşündürücü
Yazar Hakkında
Benzer Yazılar
WhatsApp’a GIF özelliği Eklendi
Dünyada en çok tercih edilen yazılı ve sesli mesajlaşma uygulaması olarak kullan WhatsApp’a GIF özelliği geldi. WhatsApp, bundan böyle kullanıcıların kendi GIF’lerini oluşturmasına ve arkadaşlarına göndermesine imkan tanıyor. Popüler anlık
Yapay Zeka Uygulama Alanları Nelerdir?
İnsanların internet ortamında son dönemlerde yaptığı aramalar arasında yapay zeka uygulama alanları nelerdir? Yer alıyor. Yapay zekanın gelişen teknoloji sayesinde ilerleme kaydetmesi yapılan araştırmanın nedenini oluşturur. Yapay Zeka Uygulama Alanları
Yüksek Teknolojik Ürünler Nelerdir?
Yüksek teknoloji ürünleri, son derece gelişmiş teknolojilerin entegre edildiği ve yenilikçi özelliklere sahip olan ürünlerdir. Yüksek Teknolojik Ürünler Nelerdir? Elektronik cihazlar, yazılımlar, ilaçlar, otomobiller ve iletişim teknolojileri gibi farklı alanlarda
0 Yorum
Henüz Yorum Yapılmamış
İlk Yorumu yazmak için Hemen Tıklayın !