ISO Anlamı Nedir?
ISO Anlamı Nedir?
ISO, 1947 yılının Şubat ayının 23’ünde Cenevre’de kurulan bir uluslararası teşkilâttır. Bu teşkilâtın Türkçe ismi Uluslararası Standartlar Teşkilatı’dır. ISO bir ürünün uluslararası üretim standartlarına göre üretilip üretilmediğini ortaya koymakta olan ve ürün denetimi sağlayan bir kurumdur. Bu teşkilât tarafından belirlenmiş olan standartlar altında yapılan üretim dünyanın çoğu yerinde kabul görmektedir.
ISO belgesine sahip firmalar, ürünler ve çalışanlar sahip oldukları belge çeşidine göre çeşitli vasıflar taşıyabilmektedir. Bu vasıflar uluslararası olarak kabul görmekte olan vasıflardır ve belirli standartlar altında yapılan sınavlar ve denetimler ile belgelenmektedir. Belgelemelerin ardından ürünlerin üzerine ISO’nun belirli özelliklere göre standartlaştırılmış prensipleri altında incelenmiş ürünler tüketime sunulmaktadır ve güven unsuru sayılmaktadır.
“ISO anlamı nedir?” tarzı sorular için aslında tek bir cevap vardır. İngilizcesi International Organization for Standardization olan ISO, 162 ülkenin ürün denetim ve standartlaştırılmasında rol oynamaktadır. ISO tarafından verilmiş olan belgeler için ürünler, firmalar, kişiler belirli denetimlerden geçmiş olmalıdır. ISO tarafından kabul görmüş olan bir ürün, firma veya yetkili dünyanın neredeyse her noktasında kabul görebilmektedir, çünkü ISO bu şekilde hizmet vermekte olan tek otoritedir.
ISO’nun Belgelerine Nasıl Sahip Olunur?
Üretimdeki kaliteyi belirli standartlar altında inceleyen ve genelgeçer kılmayı amaçlayan bir kurum olan ISO’nun kuruluş amacı da genel bir kalite standardının belirlenmesini sağlayıp insanların tüketimindeki kaliteyi denetleyebilmektir.
ISO’nun ilgili belgelerini almış olan firmalar dünya genelinde belirli bir statüye sahip olmuş sayılmaktadır. Bu firmanın üretiminde ISO standartlarını sağladığı ve güvenilir olduğu ortaya konmuş olacaktır. Bir firmanın dünyanın her yerinde kabul görecek bir üretim yolu izlediğini ortaya koyması için ISO belgelerine sahip olması gerekmektedir.
Firmanın sağlam bir altyapı ile kurulmuş olup dünya çapındaki çağdaş standartlara uygun üretim yaptığını resmiyete dökebilmesi için ISO tarafından belgelendirilmiş olması, firma itibarına da olumlu etkiler yapmaktadır.
ISO Belgelendirmesi ile Kalite Yönetim Sistemleri
Bir şirketin kalite yönetim sisteminin geçerliliğinin kabulü açısında ISO tarafından belgelendirilmiş olması oldukça önemlidir. Bir yönetim sisteminin her aşamasında dünya standartlarına uyularak sürecin sürdürüldüğünü ortaya koyabilmek için ISO’nun sunduğu belgelere sahip olmak resmi bir kayıt niteliği taşınmasına yardımcı olmaktadır. Süreklilik şartları için ISO 9000 ve 9001 belgeleri ile firmalar birçok ülkede kendine yer bulabilmektedir. Üretimde amaca uygunluk ve kalite güvenliğinin ortaya konması ISO ile mümkün kılınmıştır.
Kaynakça
- Harika
- Süper
- Üzücü
- Kızdırıcı
- Gereksiz
- Düşündürücü
Yazar Hakkında
Benzer Yazılar
Doğru Olan Alışkanlıklar
Hepimizin bu hayatta belirli başlı alışkanlıkları vardır. Kimisi farkında olmadığımız,kimisi de geç farkında olduğumuz kötü alışkanlıkların yanı sıra gerçekten hayatımıza olumlu etkisi olan sağlıklı alışkanlarımızda mevcut tabi ki. Başarılı
Buca Buderus Kombi Servisi
Buca Buderus Servisi Kombiler evlerinizde bulunan demirbaş eşyalar arasında yer almaktadır. Kombiler elektronik eşya niteliğinde olması nedeni ile oldukça kolay bozulabilmektedir. Kullanıma bağlı hatalar, elektrikte üst üste yaşanan kesilmeler kombilerin
Neden Sabah 04:30’da Kalkmalıyız ?
Hepimiz hayatımızda her zaman başarılı olmak istiyoruz. Ama bu yolda en ufak bir adımın bile, geçen zaman kadar önemli olduğunu da biliyoruz 🙂 Saat 04:30 uyanmak için çok erken
0 Yorum
Henüz Yorum Yapılmamış
İlk Yorumu yazmak için Hemen Tıklayın !